Υλικά

350 γρμ. κιμά βοδινό ή χοιρινό

1 κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

1 φλιτζάνι καλαμπόκι

3 πράσινες  πιπεριές

1 ντομάτα

 4 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας

1 φλιτζάνι μπύρα 

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού πάπρικα

½ κουτ. γλυκού μαντζουράνα

1½ κουτ. γλυκού κύμινο

2-3 κλωναράκια κόλιανδρο φρέσκο

Αλάτι πιπέρι

Για τις στρώσεις

4 μελιτζάνες μεγάλες

5 πατάτες

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

150 γρμ. τυρί τσένταρ

Για την κρέμα

500 γρμ. γιαούρτι

1 κ. σούπας λεμόνι

1 κ. γλυκού κύμινο

 

Εκτέλεση

 

Ο κιμάς: Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σωτάρετε  στο ελαιόλαδο μρ τον κιμά. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα,  και τσιγαρίζετε  μέχρι να ροδίσει, σβήνουμε με την μπύρα.

Προσθέτετε  τις ντομάτες ψιλοκομμένες τη σάλτσα , την ζάχαρη, λίγο νερό, τα μπαχαρικά και σιγοβράζετε  μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Περίπου 5 λεπτά πριν αποσύρετε τον κιμά, προσθέτετε τον κόλιανδρο ψιλοκομμένο, το καλαμπόκι και τις πιπεριές σε ροδέλες.

Τα λαχανικά: Κόβετε  τις μελιτζάνες σε φέτες και τις πατατες σε λεπτές φέτες, τηγανίζετε πρώτα  τις πατάτες και  μετά τις μελιτζάνες και τα βάζετε πα΄νω σε απορροφητικό χαρτί.

Ο μουσακάς: Σε μια  φόρμα δαχτυλίδι ξεκινάτε να στήνετε  τον μουσακά σε ομοιόμορφες στρώσεις. Αρχικά κάνετε μία στρώση με τις πατάτες τις αλατίζετε και  συνεχίζετε με τις μελιτζάνες. Προσθέτετε  τον κιμά απλώνοντας να πάει παντού. Συνεχίζετε  μια στρώση με μελιτζάνες, πατάτες, πιέζετε  και τέλος προσθέτετε  το τριμμένο τυρί τσένταρ.
Βάζετε  για μερικά λεπτά τον μουσακά στο γκριλ να λιώσει το τυρί.

Η κρέμα: Ανακατεύετε  το κύμινο, το λεμόνι και το γιαούρτι. Στρώνετε  την κρέμα γιαουρτιού πάνω στον μουσακά.

Για το  σερβίρισμα: Ψιλοκόβετε  τον κόλιανδρο, την ντομάτα και πασπαλίζετε  με πάπρικα.