Υλικά

  • φύλλο καταϊφι 1 κιλό. το οποίο έχουμε χτενίσει και ξεμπλέξει
  • 500 γρ. Flora με βούτυρο σε αλουμινόχαρτο λιωμένο
  • 700 γρ. κιμάς αρνίσιος μία φορά «περασμένος»
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 250 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 ζωμό βοδινού Knorr «Σπιτικός»
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1 κ.γ. μπαχάρι (2-3 σπόρους)
  • 1/3 κ.σ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 4 κ.σ. κουκουνάρι
  • 4 κ.σ. σταφίδες μαύρες
  • Αλάτι κατά βούληση
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση

Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα Flora για να αλείψουμε το ταψί. Στη συνέχεια, παίρνουμε το κανταΐφι που έχουμε ξεμπλέξει και καλύπτουμε τον πάτο του ταψιού μας. Καθαρίζουμε προσεκτικά ό,τι εξέχει και με τη βοήθεια ενός πινέλου, μουσκεύουμε το κανταΐφι με το λιωμένο Flora.

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C, τοποθετούμε το ταψάκι με τη βάση από το κανταΐφι και ψήνουμε για 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Ύστερα ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε τηγάνι μαζί με τον κιμά με Flora μέχρι να αρχίσει να αλλάζει χρώμα.

Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τη δάφνη, την κανέλα, το κύμινο, μερικούς σπόρους από μπαχάρι, ανακατεύουμε λίγο. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε στο τέλος για να μη βαρύνει το φαγητό. Ανακατεύουμε μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί.

Καρυκεύουμε με πιπέρι, αλάτι, ρίχνουμε μία μεριδούλα σπιτικό ζωμό βοδινού και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 15 με 20΄ λεπτά, μέχρι ο κιμάς να τραβήξει όλα του τα υγρά για να γεμίσουμε αργότερα την πίτα. Στην ψημένη βάση της πίτας ρίχνουμε το μαγειρεμένο κιμά και τον απλώνουμε ομοιόμορφα.

Κατόπιν παίρνουμε το κανταΐφι, το ανοίγουμε και το τοποθετούμε επάνω από τον μαγειρεμένο κιμά για να κάνουμε το καπάκι της πίτας. Προσέχουμε να πάει παντού και να κλείσουμε τα κενά που μπορεί να δημιουργηθούν. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού και με τα δάχτυλά μας πιέζουμε προς τα μέσα το κανταΐφι για να αγκαλιάσει τον κιμά και τη βάση. Στη συνέχεια, παίρνουμε λιωμένο Flora και μουσκεύουμε όλη την επιφάνεια από το καπάκι της πίτας.

Θα χρειαστεί αρκετό Flora για να γίνει τραγανή η κρούστα και να πάρει ωραίο χρώμα. Εάν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί πάνω από το κανταΐφι για πιο έντονη γεύση και τραγανή κρουστά. Τέλος, ψήνουμε στους 180 C για περίπου 15 λεπτά.

cookbox.gr