Υλικά

750 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα απο το βράδυ
1 μεγάλο φλ. πάστα ντομάτας-1 κ.σ. ζάχαρη
3 κρεμμυδάκια φρέσκια ψιλοκομμένα 
1 φλ. κόκκινο κρασί
1 κ.σ. κύμινο σε σκόνη
1 κιλό καθαρισμένες σουπιές η [καλαμάρι]
½ φλ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
4 κ.σ ελαιόλαδο 
Μαϊντανός φρέσκος για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Αφού μουλιάσαμε τα ρεβίθια μας για τουλάχιστον 8 ώρες, παίρνουμε ένα πήλινο σκεύος, τα ρίχνουμε μέσα με νερό που να τα καλύπτει, και βάζουμε μέσα τις σουπιές μας. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας, ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε αεροστεγώς με το καπάκι η με ασημόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για τουλάχιστον 1 ½ ώρα. 
Το σερβίρουμε κατά προτίμηση ζεστό, γαρνιρισμένο με φρέσκο μαϊντανό!