ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 30 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 φλιτζάνι 
125 γρ μαργαρίνη-125 γρ βούτυρο ανάλατο [λιωμένα]
1 ½ φλ. Ζάχαρη
4 αυγά
1 πρέζα αλάτι-1 κουταλιά σούπας μέχλεπι-1 κ.τσαγιού μαστίχα κοπανισμένη
1 φλ. γάλα εβαπορέ ελαφρύ [λίγο διαλυμένο με νερό, 2/3 γάλα-1/3 νερό] χλιαρό προς ζεστό
40 γρ μαγιά
1 κ.τσαγιού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι [προαιρετικά]
1 κρόκο αυγού-3 κ.σ.νερό-1/2 κ.σ.ζάχαρη καστανή
Αμύγδαλο φιλέ για γαρνίρισμα [προαιρετικά]

Για το frosting λεμονιού: 4 φλ. ζάχαρη άχνη, 1 ½ φλ. βούτυρο ανάλατο ή μαργαρίνη, ½ φλ. γάλα εβαπορέ, χυμό από ένα λεμόνι.
Σοκολατένια μικρά πασχαλινά αυγά για να διακοσμήσουμε

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα. Βάζουμε στο μπόλ του μίξερ [με το εξάρτημα για ζύμωμα], πρώτα το βούτυρο και τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, τα αυγά, το αλάτι και τα μυρωδικά, το γάλα με τη μαγιά και κτυπάμε καλά σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και αφήνουμε να ζυμωθεί καλά για τουλάχιστον 5-7 λεπτά, μέχρι να μας δώσει μια λεία ζύμη.

Την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα και σε ζεστό χώρο μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της για περίπου 2 ώρες. Τη ξαναζυμώνουμε, και παίρνουμε περίπου από 2 κουταλιές σούπας για το κάθε τσουρεκάκι και το τοποθετούμε σε ατομικές φορμίτσες [για μάφινς ή για cup-cakes, ή ακόμη και σε κανονικές].

Τα αφήνουμε σκεπασμένα να ξαναφουσκώσουν για ακόμη 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο μας στους 180ο ΄.
Κτυπάμε το κρόκο του αυγού με το νερό και τη ζάχαρη και αλείφουμε τα τσουρέκια μας. Γαρνίρουμε αν τα θέλουμε απλά, με το αμύγδαλο. Τα ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά.

Αν θα γαρνίρουμε με το frosting λεμονιού, βάζουμε όλα τα υλικά σε blender και αφού τα κτυπήσουμε καλά, τοποθετούμε το μείγμα σε σακουλάκι ή σε ειδικό εργαλείο και βάζουμε 4-5 ροζέτες πάνω από κάθε τσουρεκάκι. Τελειώνουμε το γαρνίρισμα με το να βάλουμε τα μικρά σοκολατένια αυγά από πάνω.

TIP

Σε περίπτωση που θα κάνετε τα μεγάλα τσουρέκια, απλά αλείψετε τα με το μείγμα αυγού και ζάχαρης και πασπαλίστε με το αμύγδαλο πριν τα ψήσετε!