Υλικά

  • 4 σπαράγγια περίπου 800 γρ.
  • 120 γρ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 450 γρ. ρύζι για ριζότο (Arborio ή Carnaroli)
  • 125 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1000 ml ζωμό κρέατος
  • 60 γρ. παρμεζάνα
  • Αλάτι κατά βούληση
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα σπαράγγια, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα κόβουμε σε 2 -3 μέρη. Σε ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι βάζουμε να λιώσει το μισό βούτυρο (3 κ.σ.) και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 1 λεπτό, μετά προσθέτουμε τα σπαράγγια και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το ρύζι και «σβήνουμε» με το κρασί. Ανακατεύουμε καλά.

Όταν έχει εξατμιστεί το κρασί, αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό ζωμό κρέατος, λίγο κάθε φορά και ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε ζωμό και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία κάθε φορά που εξατμίζεται και περίπου για 15 – 18, όσο δηλαδή θα μας πάρει για να μαγειρευτεί το ριζότο μας. 

Στο τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατεύουμε καλά, ελέγχουμε το αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτουμε. 

Σερβίρουμε το ριζότο ζεστό πασπαλίζοντας φρεσκοτριμμένο πιπέρι.