Υλικά

  • 8 αβγά μεγάλα, μόνο τους κρόκους
  • 225 ml. κρέμα γάλακτος
  • 225 ml. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • φρέσκο θυμάρι 1 κ.γ., ψιλοκομμένο
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι 1/2 κ.γ.
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1/4 κ.γ.
  • 220 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1/6 μπρόκολο μπουκετάκια, αχνισμένα
  • 5 φέτες ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια

 

Υλικά για τη ζύμη

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • Αλάτι 1/2 κ.γ.
  • 150 γρ. βούτυρο ανάλατο κομμένο σε φέτες
  • 1 αβγό μεγάλο, τον κρόκο του
  • 30 ml. γάλα 2% λιπαρά

Εκτέλεση ζύμης

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα έως ότου έχουμε μικρές φλούδες βουτύρου στο μίγμα μας.

Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ελαφρά τον κρόκο αυγού και το γάλα και τα προσθέτουμε στο μίγμα με το αλεύρι. Τα αναμιγνύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το μίξερ ή με τα χέρια μέχρι να πάρουμε μια τριφτή ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα.

Με τα χέρια πλάθουμε λίγο τη ζύμη ώστε να ενωθεί το βούτυρο με τη ζύμη περισσότερο.

Σχηματίζουμε ένα βόλο και με ένα μπλάστρι ισιώνουμε όλη την ζύμη πάνω σε ένα δίσκο. Την τυλίγουμε με μια μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, χρησιμοποιώντας αλευρωμένο πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε μέγεθος που να καλύπτει τα τοιχώματα και τον πάτο της φόρμας της ταρτίερας που θα χρησιμοποιήσουμε. Το πάχος της πρέπει να είναι μέχρι 4 χιλιοστά. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και απλώνουμε την ζύμη. Την πιέζουμε απαλά στο κάτω μέρος και στις πλευρές της φόρμας. Με ένα ψαλίδι ή ένα μαχαιράκι κόβουμε τη ζύμη που προεξέχει από την φόρμα αφήνοντας 1 εκατοστό.

Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη ζύμη της τάρτας. Την βάζουμε για 1 ώρα πριν το ψήσιμο στο ψυγείο ώστε να ξεκουραστεί η ζύμη μας.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.

Απλώνουμε λαδόκολλα πάνω στην ζύμη της τάρτας (να καλύπτει και τα τοιχώματα) και την γεμίζουμε με όσπρια (πχ. φασόλια) μέχρι το χείλος της τάρτας.

Ψήνουμε την τάρτα στο μεσαίο ράφι για 25 λεπτά. Στην συνέχεια αφαιρούμε τα όσπρια με τη λαδόκολλα και ψήνουμε την τάρτα για 15 περίπου λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει καλά.

Στην συνέχεια την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.

 

Εκτέλεση κρέμας
Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους, την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 C.

Εκτέλεση γέμισης
Γεμίζουμε την ζύμη της ταρτιέρας με την γραβιέρα, το μπρόκολο και το ζαμπόν (κατανέμουμε τα υλικά μας ομοιόμορφα). Χτυπάμε την κρέμα και σιγά-σιγά την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της γέμισης για να κάνει κρούστα.

Μεταφέρουμε προσεκτικά την τάρτα στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε στους 160 C για 45-55 λεπτά. 
Η πίτα μας είναι έτοιμη όταν η κρούστα έχει ελαφρώς φουσκώσει και έχει πάρει ένα χρυσό-καφέ χρώμα και όταν βουτήξουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο της πίτας, βγει καθαρό.

Αφήνουμε την Quiche Lorraine να κρυώσει για τουλάχιστον 45 λεπτά. Την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Διατηρείται στο ψυγείο. Μπορούμε να την φάμε σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστή.