Υλικά

  • Για το χταπόδι
  • 1 χταπόδι (1 κιλό περίπου)
  • 300γρ. κόκκινο κρασί ή 100γρ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο στα 4
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
  • 2 φύλλα δάφνης
  • κόκκους πιπέρι
  • Για τη σαλάτα
  • 2-3 κρεμμύδια φρέσκα, σε λεπτές λοξές φέτες
  • 80γρ. ψιλές ελιές (αλατσοελιές)
  • 80γρ. κάππαρη χοντροκομμένη
  • 1-2 καυτερές πιπερίτσες ψιλοκομμένες
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο
  • Για τη βινεγκρέτ
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 5 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 100γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τα chips πατάτας
  • 2 πατάτες
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • ελαιόλαδο για τηγάνισμα
  • αλάτι
  • φυλλαράκια μαϊντανού για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε το χταπόδι: Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να βγάλει το χταπόδι τα υγρά του, να σιγομαγειρευτεί και να μαλακώσει. Βγάζετε το χταπόδι από την κατσαρόλα και το αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά. Το κόβετε σε λοξές φέτες και το κρατάτε στην άκρη.

Ετοιμάζετε τη βινεγκρέτ: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα βάζο με καπάκι, κλείνετε και χτυπάτε δυνατά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Ετοιμάζετε τη σαλάτα: Βάζετε σε ένα μπολ το χταπόδι, το κρεμμύδι, τις ελιές, την κάππαρη, τις πιπερίτσες, το μαϊντανό, περιχύνετε με τη βινεγκρέτ και ανακατεύετε πολύ καλά.

Ετοιμάζετε τα chips πατάτας: Καθαρίζετε και τρίβετε τις πατάτες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Βάζετε τις τριμμένες πατάτες σε ένα σουρωτήρι, περιχύνετε με το λεμόνι και τις πιέζετε για να βγουν όσο περισσότερα υγρά γίνεται. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο για τηγάνισμα αρκετά καλά, προσθέτετε τις πατάτες και τις τηγανίζετε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις βγάζετε και τις αφήνετε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν και τις πασπαλίζετε με αλάτι.

Για τη συναρμολόγηση: Βάζετε σε κάθε πιάτο λίγα chips πατάτας και τα φτιάχνετε σε φωλιά. Μέσα στη φωλιά βάζετε σαλάτα χταπόδι, πασπαλίζετε με φυλλαράκια μαϊντανού και σερβίρετε.

Tips
-Στο χταπόδι δεν βάζουμε νερό να βράσει, παρά μόνο ξίδι και κρασί για γεύση, γιατί το χταπόδι θα βγάλει νερό μαγειρεύοντας το σε χαμηλή φωτιά.
-Στην περίπτωση που θέλετε να αφαιρέσετε την εξωτερική μεμβράνη που έχει το χταπόδι, η καλύτερη στιγμή είναι μετά το βράσιμο που θα έχει μαλακώσει.

olivemagazine.gr