Υλικά συνταγής:

300 γρ. μπέικον σε φέτες (16-18 φέτες) 
500 γρ. συκωτάκια κοτόπουλο 
700 γρ. φιλέτο κοτόπουλο 
4 χοντρές φέτες μπέικον 
1 κ.σ. βούτυρο 
1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι 
1 σκ. σκόρδο πολτοποιημένη 
2 κ.σ. κονιάκ 
2 μικρά αβγά 
1 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο 
αλάτι 
πιπέρι 
Για το ζελέ μαυροδάφνης:
1 φλ. μαυροδάφνη 
1/2 φλ. ζάχαρη 
3 φύλλα ζελατίνας 
λίγο ελαιόλαδο 
1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Λαδώνουμε ελαφρά ένα μικρό μακρόστενο ρηχό ταψάκι. Το στρώνουμε με μεμβράνη, να περισσεύει αρκετή στα πλάγια. Σε μικρή κατσαρολίτσα βάζουμε την μαυροδάφνη με τη ζάχαρη να πάρουν βράση και να διαλυθεί η ζάχαρη. Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε μπόλικο νερό για λίγα λεπτά. Τα στύβουμε και τα διαλύουμε ανακατεύοντας στο καυτό κρασί. Αφήνουμε το υγρό μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ρηχό ντυμένο με μεμβράνη ταψάκι. Καλύπτουμε με τη μεμβράνη που εξέχει και το αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει,και να σταθεροποιηθεί περίπου 4 ώρες. Αφού παγώσει, με τη βοήθεια της μεμβράνης βγάζουμε το ζελέ από το ταψί και το αναποδογυρίζουμε σε σανίδα κοπής.

Αφαιρούμε τη μεμβράνη. Κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια ή σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Σερβίρουμε φρυγανισμένο ψωμί με μία φέτα πατέ ,ένα κομμάτι ζελέ μαυροδάφνη και λίγα φρούτα δάσους.
Για το πατέ
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε να αρωματίσει για 1′ αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC αντιστάσεις. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρεατομηχανή, με το χοντρό δίσκο κοπής, και να αλέσουμε σε κιμά τα συκωτάκια κοτόπουλου, το φιλέτο κοτόπουλο, τις χοντρές φέτες μπέικον.
Θα χρησιμοποιήσουμε ένα πυρίμαχο σκεύος για πατέ, 1 λίτρου, η μια μικρή μακρόστενη φόρμα για κέικ.
Ντύνουμε το σκεύος με τις φέτες μπέικον δίπλα δίπλα να καλυφτεί η φόρμα και να εξέχουν από το σκεύος.

1

Στο μπολ του μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα 1, αναμειγνύουμε τα αλεσμένα υλικά με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κονιάκ και τα αβγά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το σχοινόπρασο. 
Αδειάζουμε το πατέ στην έτοιμη φόρμα.

23

Σκεπάζουμε το πατέ με τις φέτες μπέικον που εξέχουν ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια του. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα κι αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα και 10′.
Αφήνουμε το πατέ να κρυώσει μέσα στο σκεύος του .
Το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και το κόβουμε σε λεπτές φέτες .Το σερβίρουμε με κυβάκια ζελέ μαυροδάφνη και φρυγανισμένες λεπτές φέτες ψωμί.

 

 

argiro.gr