Υλικά

  • 9 πατάτες μικρές
  • Αλάτι
  • 45 γρ. βούτυρο
  • 120 ml. γάλα
  • sour cream 2 κ.σ.
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 45 ml. ελαιόλαδο και επιπλέον για το τηγάνισμα
  • μπρόκολο ( 1 1/2 φλ.τσ. μπουμπούκια)
  • 1 σκελίδα σκόρδο μεγάλη, ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. τσένταρ τριμμένο
  • 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • ψίχα ψωμιού 2 1/2 φλ.τσ.

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε τα κομμάτια της πατάτας σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι να τα καλύψει. Προσθέτουμε 2-3 πρέζες αλάτι. Αφήνουμε τα υλικά να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τις πατάτες να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 20-25 λεπτά.

Στο μεταξύ βάζουμε το βούτυρο, το γάλα και 1/2 κ.γ. αλάτι σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήνουμε το γάλα να ζεσταθεί και το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το γάλα κλέινουμε το μάτι της κουζίνας.

Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις ξαναβάζουμε στην ίδια κατσαρόλα τις είχαμε, σε χαμηλή φωτιά. Λιώνουμε τις πατάτες με ένα πιρούνι και προσθέτουμε το μίγμα του γάλακτος που έχουμε ζεστάνει. Ανακατεύουμε το μίγμα και προσθέτουμε τη sour cream και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε το μίγμα και δοκιμάζουμε άν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι. Κλέινουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και την αποσύρουμε απο τη φωτιά. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.

Βάζουμε το λάδι να κάψει, σε ένα βαθύ τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το μπρόκολο, το σκόρδο και μια πρέζα αλάτι. Μαγειρεύουμε τα υλικά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν, περίπου 20 λεπτά. Αφαιρούμε το μπρόκολο απο το τηγάνι και το ψιλοκόβουμε.

Βάζουμε το ψιλοκομμένο μπρόκολο στην κατσαρόλα με το μίγμα της πατάτας, προσθέτουμε το τσένταρ, τα αυγά και 1/2 φλ.τσ. απο την ψύχα του ψωμιού. Ανακατεύουμε τα υλικά καλά.

Βάζουμε την υπόλοιπη ψύχα σε ένα μπόλ και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Πλάθουμε το μίγμα της πατάτας σε κεφτεδάκια και τα καλύπτουμε με την ψύχα.

Βάζουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι ώστε να καλυφθεί ο πάτος του και αφήνουμε το λάδι να κάψει σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε τους κεφτέδες στο λάδι που έχει κάψει για 2-3 λεπτά απο κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα.

cookbox.gr