Υλικά

  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα
  • Αλάτι περίπου 1/4 κ.γ.
  • 80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλοντος
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 1 λεμόνι μόνο το ξύσμα
  • 2 αβγά
  • 150 γρ. ξινόγαλο
  • 100 γρ. φρούτα του δάσους
  • 1 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C . βουτυρώνουμε το ταψί 24 εκ.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι.
Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει, στη συνέχεια ρίχνουμε τη βανίλια, το ξύσμα και τ’ αβγά ένα ένα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το ξυνόγαλο εναλλάξ σε τρείς δόσεις σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και από πάνω τοποθετούμε τα βατόμουρα, πασπαλίζουμε με τα κουκουνάρια.
Ψήνουμε το κέικ για 20-25 λεπτά αφού το δοκιμάσουμε με ένα bamboο ξυλαράκι στο κέντρο του και βεβαιωθούμε ότι βγαίνει στεγνό. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά στο ταψί και στη συνέχεια το βγάζουμε σε μια σχάρα. Σερβίρουμε σε ένα πιάτο με την σάλτσα!
Εάν θέλουμε αντί να βουτυρώσουμε τη φόρμα την καλύπτουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλας και ψήνουμε εκεί το κέικ.

cookbox.gr