Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης για ψωμί
  • ½ κιλό αλεύρι σκληρό
  • Προζύμι (προαιρετικά)
  • 3 φακελάκια μαγιά
  • 3 κουτ. σούπας κοπανισμένο κόλιανδρο (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. σούπας γλυκάνισο
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • Ξύσμα 3 πορτοκαλιών
  • Νερό όσο πάρει, περίπου 3 ποτήρια
  • Λίγη ακόμη ζάχαρη για το άλειμμα
  • Σησάμι

        

         Εκτέλεση

  1. Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό, διαλύουμε ζάχαρη και μαγιά.
  2. Ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά στο προζύμι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  3. Προσθέτουμε αλεύρι και νερό εναλλάξ, και ζυμώνουμε, μέχρι να πάρουμε ένα ομογενές ζυμάρι.
  4. Προσθέτουμε το κόλιανδρο, γλυκάνισο, αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού και ζυμώνουμε για άλλα 10 λεπτά.
  5. Πλάθουμε το ψωμί μας, σε σχήμα κατά βούληση!
  6. Διαλύουμε σε ζεστό νερό λίγη ζάχαρη, αλείφουμε το ψωμί μας και απλώνουμε το σισάμι.
  7. Σκεπάζουμε το ψωμί μας με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία ώρα περίπου να ¨ανέβει¨.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, σε πάνω – κάτω αντίσταση για 40 – 50 λεπτά και ακολούθως χαμηλώνουμε στους 180ο C, για άλλα 10 – 15 λεπτά.
  9. Προσέχουμε κατά την διάρκεια του ψησίματος, όταν δούμε ότι το ψωμί μας πάρει χρώμα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην μας καεί.