Υλικά

-450 γρ. βούτυρο

-225 γρ. καστανή ζάχαρη

-225γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

-8 μέτρια αυγά

-100γρ. αλεύρι

-1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

-1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

-450γρ. τρίμα από μπαγιάτικο ψωμί

-450γρ. ξανθές σταφίδες

-450γρ. μαύρες σταφίδες

-125γρ. ξερά σύκα

-125γρ. δαμάσκηνα

-250γρ. κερασάκια γλασέ

250γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα

-2 καρότα τριμμένα

-ξύσμα από 2 πορτοκάλια

-150γρ. μαύρη μπύρα

-150γρ. λικέρ Grand Marnier

-6 κουταλιές του γλυκού μελάσα ή μέλι

-1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

-1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

-2 βανίλιες

-600γρ. βούτυρο

-1 κιλό άχνη

-1 φλιτζανάκι μπράντυ

 

Εκτέλεση

-Αφήνουμε τις σταφίδες και τα φρούτα αφού τα ψιλοκόψουμε για 3 μέρες να μαριναριστούν στο λικέρ. Το βήμα αυτό αν παραληφθεί θεωρώ πως έχει μεγάαααλη επίπτωση στο αποτέλεσμα.

-Χτυπάμε βούτυρο και ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Έπειτα προσθέτουμε αυγά, αλάτι και ξύσματα. Αφού σταματήσουμε το χτύπημα ρίχνουμε στο μείγμα καρότο, αλεύρι, μπέικιν και το τρήμα ψωμιού. Δεν τα ρίχνουμε όλα μαζί σα βόμβα!! Σιγά, σιγά τα προσθέτουμε και ανακατεύουμε διαρκώς. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κερασάκια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί εντελώς το μείγμα.

-Στο βήμα αυτό, όσοι έχετε γνωστούς, φίλους ή συγγενείς ναύτες μάλλον θα σας φανούν χρήσιμοι: παίρνουμε μία φόρμα πουτίγκας, απλώνουμε κάτω μία λαδόκολλα και αδειάζουμε το μείγμα. Καλύπτουμε με το καπάκι, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και δένουμε καλά το καπάκι με σπάγκο για να μην ανοίξει!! Παίρνουμε μια κατσαρόλα με βραστό νερό το οποίο καλύπτει γύρω στα ¾ του όγκου της, τοποθετούμε τη φόρμα και κλείνουμε την κατσαρόλα. ΔΕΝ ψήνουμε στο φούρνο! Συνεχίζουμε τη βράση του νερού στην κουζίνα κανονικά αλλά σε χαμηλή φωτιά, φροντίζοντας να αναπληρώνουμε με νερό όποτε χρειαστεί. Καλό θα ήταν το νερό που προσθέτετε να είναι βραστό γιατί αλλιώς σταματάει η βράση και δεν θέλουμε κάτι τέτοιο….. Η διαδικασία αυτή κρατάει περίπου 4 ώρες

-Για τη σάλτσα μπράντυ, χτυπάμε στο μίξερ άχνη, μπράντυ και 600γρ. βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αν θέλετε να είστε σωστός Άγγλος αυτές τις γιορτές, η πουτίγκα πρέπει να μείνει μερικές μερούλες εκτός ψυγείου για να αναδειχθούν τα αρώματα. Τώρα αν δεν μπορείτε να περιμένετε, τι να πω, η επιλογή δική σας!