Υλικά 

  • 1 κιλό πατάτες
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 
  • 3 μέτρια καρότα, τριμμένα [προαιρετικά]
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 αβγό
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 φλ.τσ. γάλα
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ.τσ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι τριμμένα
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν με τη φλούδα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις καθαρίζουμε χλιαρές και τις λιώνουμε με την πρέσα ή τη μηχανή του πουρέ ή με πηρούνι.
  2. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σoτάρουμε για 2′ τα καρότα. Τα σκεπάζουμε με μερικές κ.σ. νερό, αλατίζουμε και αφήνουμε 3′ να μαλακώσουν . Τα κρατάμε στην άκρη.
  3. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τα κρεμμύδια και σoτάρουμε για 2′. Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσει καλά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το καρότο, το μοσχοκάρυδο και 1 φλ.τσ. ζωμό και σιγοβράζουμε σκεπασμένο για 15′. Οταν είναι έτοιμος προσθέτουμε τον μαϊντανό και το αβγό χτυπημένο και ανακατεύουμε καλά.
  4. Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα τον πουρέ με το γάλα και ζεσταίνουμε ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε συνέχεια για 5′-6′ μέχρι να πιει τα υγρά του και να φύγει η μυρωδιά της πατάτας.
  5. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.  Σ” ένα μέτριο πυρέξ απλώνουμε τον κιμά τον ισιώνουμε και βάζουμε τον πουρέ τον οποίο ισιώνουμε επίσης και τον πασπαλίζουμε με το τυρί. Ψήνουμε στο φούρνο για 25′ -30΄και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.

sintayes.gr