Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως είναι σημαντικά για τον οργανισμό μας και θα πρέπει όλοι μας να τα εντάξουμε στην διατροφή μας. Είναι η πυγή της ισορροπημένης διατροφής και η κατανάλωση τους έχει συνδεθεί με την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος αφού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Πια είναι όμως τα προϊόντα αυτά;

Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως παρασκευάζονται από σπόρους που έχουν αλεστεί ολόκληροι  ( φλοιός, πίτουρο, ενδοσπέρμιο) και έτσι περιέχουν στη σύσταση τους μεγαλύτερο αριθμό θρεπτικών συστατικών όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες όπως του συμπλέγματος β, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, σίδηρος, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, λιγνάνες που προστατεύουν την άμυνα του οργανισμού.

Η πρόσληψη τους έχει συνδεθεί με την προστασία και πρόληψη από διάφορες ασθένειες όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, μερικές μορφές καρκίνου και παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία απειλή όλο και περισσότερα άτομα καθημερινά αφού με τους γρήγορους ρυθμούς ζωής που ζούμε πολλοί καταφεύγουν σε εύκολα, γρήγορα αλλά καθόλου υγιεινά φαγητά. Είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευσή λίπους στο σώμα με αποτέλεσμα δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μειώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής. Παχύσαρκα θεωρούνται τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)  περισσότερο από 30 (μέτρηση που προσδιορίζει το βάρος ενός ατόμου όταν το διαιρέσουμε με το τετράγωνο του ύψους), ενώ φυσιολογικό ΔΜΣ είναι 20 με 25.

Τα προϊόντα ολικής αλέσεως πολεμούν το λίπος και πολλές έρευνες δείχνουν πως  τα άτομα που καταναλώνουν τρόφιμα ολικής αλέσεως προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών και παρουσιάζουν 49% μικρότερο κίνδυνο να αυξήσουν το βάρος τους στο μέλλον σε σύγκριση με τα άτομα που καταναλώνουν επεξεργασμένα προϊόντα.

Ψωμί ολικής αλέσεως

Εξαιρετική πυγή μαγνησίου πολύ σημαντικό στοιχείο για τα οστά και την λειτουργία των μυών και των νεύρων. Είναι πλούσιο σε φυτικό σίδηρο και δεν περιέχει χοληστερίνη.

Καστανό ρύζι

Είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, σελήνιο, φωσφόρο, μαγνήσιο, βιταμίνη β3. Η διαδικασία επεξεργασίας του για να μας δώσει το λευκό ρύζι καταστρέφει περίπου 50% της ποσότητας των θρεπτικών συστατικών του. 

Βρώμη

Είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες και εξαιρετική πυγή για την σωστή λειτουργία των εντέρων. Περιέχει ψηλές ποσότητες μαγγανίου, βιοτίνης, και συμπλέγματος β που βοηθούν στην υγεία του δέρματος, μαλλιών, νυχιών. 

Μακαρόνια ολικής αλέσεως

Ιδανικά για να μας δώσουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και επίσης βοηθούν στην σωστή λειτουργία των εντέρων και μαζί χορταίνουν και καλύτερα. Περιέχουν θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ που είναι απαραίτητες για το νευρικό σύστημα.

Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που θα πρέπει να προσέχουν στην ποσότητα !!

Κάποιες ασθένειες που οφείλονται στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, Crohn, ελκώδη κολίτιδα προκαλούν φλεγμονές στο έντερο, σε αυτές τις περιπτώσεις η κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως θα πρέπει να είναι μειωμένη και να αποφεύγεται λόγω των φυτικών ινών που είναι υψηλή στα προϊόντα αυτά. Αυτά τα άτομα θα πρέπει να συμβουλεύονται πάντοτε τον γιατρό  και τον διαιτολόγο τους για να ξέρουν πως να διαχειρίζονται τα συμπτώματα τους.

Επιλογές από προϊόντα ολικής αλέσεως κατά την διάρκεια της μέρας..

Για το πρωινό..

-1 ποτήρι γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με 3 κουταλιές βρώμη και 1 κουταλάκι μέλι ή με 1 ποτήρι δημητριακά ολικής αλέσεως

-1 ποτήρι φρέσκο χυμό με 1-2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως και μέλι ή τυρί άπαχο

Ενδιάμεσο σνακ..

-1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα αποξηραμένα

-2 μπισκότα ολικής αλέσεως ή κουλούρι ολικής αλέσεως με χυμό ή τσάι

Γεύματα..

-Μακαρόνια ολικής αλέσεως με ντομάτα τριμμένη και λαχανικά βραστά επιλογής

-Μπαγκέτα ολικής αλέσεως με γαλοπούλα, τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή τόνο και λαχανικά

-Σαλάτα με πλούσια πράσινα λαχανικά και ρύζι ολικής αλέσεως ή πέννες ολικής αλέσεως

-Φιλέτο σολομού με ρύζι καστανό και λαχανικά βραστά