Η απάντηση είναι «ναι». Αυξημένες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που μετρήθηκαν στο αίμα ανθρώπων που ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή φαίνεται να δρούν προστατευτικά απέναντι στη στεφανιαία νόσο.

Τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής 

  • Αφθονία τροφών φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, πατάτες,δημητριακά και όσπρια
  • Λάδι ελιάς ως βασικό έλαιο, που αντικαθιστά όλα τα άλλα λίπη και έλαια όπως βούτυρο, μαργαρίνη κτλ.
  • Καθημερινή λήψη μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γιαούρτι.
  • Κατανάλωση ψαριού και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή)
  • Αυγά το πολύ μέχρι 4 την εβδομάδα (να σημειωθεί οτι στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο μαγείρεμα)
  • Κατανάλωση ζάχαρης (που υπάρχει βέβαια στα γλυκά) σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή)
  • «Κόκκινο» κρέας (μοσχάρι, χοιρινό κτλ) μόνο λίγες φορές το μήνα.
  • Φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, κίνηση γενικότερα) στο επίπεδο που συντηρεί την αίσθηση καθημερινής υγείας και ευεξίας.
  • Λογική κατανάλωση κρασιού (συνήθως με τα γεύματα 1-2 ποτηράκια του κρασιού)

Σε μετρήσεις που έγιναν στο αίμα ατόμων που ακολουθούν τη Μεσογειακή Δίαιτα βρέθηκαν οι εξής διαφορές:

  1. Αυξημένες ποσότητες αντιοξειδωτικών παραγόντων (βιταμίνες Ε και C)
  2. Αυξημένες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (κυρίως α-λινολενικό οξύ) και ελαττωμένες ποσότητες ωμέγα-6.

Αυτές οι διαφορές θεωρήθηκε οτι σχετίζονται με το προστατευτικό αποτέλεσμα απέναντι στη στεφανιαία νόσο.

Γάλλοι ερευνητές θεωρούν οτι η Μεσογειακή Δίαιτα εκτός από τα ευεργετικά της αποτελέσματα έναντι της στεφανιαίας νόσου, μπορεί να δράσει ανάλογα και έναντι του καρκίνου.