Υλικά

•    1 χταπόδι μεγάλο (1200 γρ. ή 8 – 10 μικρά)
•    2 ώριμες ντομάτες στο μούλτι
•    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    1 κ. σ. ντοματοπελτές
•    1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
•    2 φύλλα δάφνης
•    2 – 3 κόκκους μπαχάρι
•    1 πρέζα θυμάρι
•    αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    ½ φλ. τσαγιού ξύδι
•    3½ φλ. τσαγιού νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε πάρα πολύ καλά το χταπόδι και καθαρίζουμε καλά, το κεφάλι και την κουκούλα.
(Επειδή θέλει πολύ βράσιμο, καλύτερα να το κάνουμε στη χύτρα).
Βάζουμε στη χύτρα 1 φλ. τσαγιού νερό, το ξύδι, το χταπόδι και το βράζουμε στη χαμηλή πίεση, για 15′.
(Αν δεν το βράσουμε σε χύτρα, θέλει περίπου 60′ βράσιμο και πολύ περισσότερο νερό).Ανοίγουμε την χύτρα, σουρώνουμε το χταπόδι, (το οποίο θα πρέπει να έχει μαλακώσει), το ξεπλένουμε με κρύο νερό και το κόβουμε σε κομμάτια.
Βάζουμε τη χύτρα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να γίνουν διάφανα.Προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για 2′ ακόμη, ανακατεύοντας συνεχώς γιατί κολλάει.Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε για 2′, να πάρει βράση και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, το θυμάρι, το αλατοπίπερο και τα 2½ φλ. νερό.

Κλείνουμε την χύτρα και βράζουμε στη χαμηλή πίεση, για 15′ – 20′ μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα του.
(Αν δεν το βράσουμε σε χύτρα, θέλει περίπου 60′ – 75′ βράσιμο, σε μέτρια φωτιά και πολύ περισσότερο νερό).

Ανοίγουμε τη χύτρα και τη βάζουμε πάλι στη φωτιά, μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα μας.

– Ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το μέγεθος του χταποδιού.