Υλικά

4 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα

6 κρόκους αυγών

1  φλ. τσαγιού ζάχαρη

2  φακελάκια βανίλιες

250 ml κρέμα γάλακτος (κτυπημένη σε σανιτγί)

λίγο αλάτι

Για τα καραμελωμένα χαλεπιανά

250 γρμ. ζάχαρη ξανθή

200 γρμ. χαλεπιανά καβουρδισμένα

χυμός λεμονιού (λίγες σταγόνες)

σοκολάτα λιωμένη για το γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε τη ζάχαρη σε αντικολλητική κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά. Όταν αρχίσει να λιώνει, ρίχνετε 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού και ανακατεύετε μέχρις ότου η ζάχαρη γίνει ξανθιά καραμέλα. Προσθέτετε τα χαλεπιανά ανακατεύοντας μία φορά με ξύλινη κουτάλα. Απλώνετε τα καραμελωμένα χαλεπιανά σε αντικολλητικό χαρτί, το ισιώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν 20’ τουλάχιστον. Σπάζετε τα  2/3 στο μπλέντερ ή το γουδί.

Ζεσταίνετε το γάλα μέχρι καλά. . Κτυπάτε καλά τους κρόκους των αυγών με το μίξερ και προσθέτετε τη ζάχαρη λίγη-λίγη και το αλάτι. Ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας σε μπεν μαρί μέχρις ότου το μείγμα πήξει ελαφρά. Προσθέτετε τις βανίλιες και τα κοπανισμένα χαλεπιανά.

Ανακατεύετε απαλά και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο να μισοπαγώσει. Μετά  το βγάζετε από το ψυγείο και ξαναχτυπάτε με το μίξερ για να αφρατέψει. Προσθέτετε  τη σαντιγί χτυπώντας πάντα και ρίχνετε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα την οποία έχετε στρώσει με διαφανή μεμβράνη. Αφήνετε το γλυκό στην κατάψυξη 5 ώρες τουλάχιστον. Ξεφορμάρετε, αφαιρώντας τη διάφανη μεμβράνη και αναποδογυρίζοντας σε πιατέλα. Γαρνίρετε με τα υπόλοιπα καραμελωμένα χαλεπιανά λιωμένη σοκολάτα  και το σερβίρετε κομμένο σε φέτες. 

 

.