Υλικά για 10 άτομα

  • 3 κιλά χοιρινή πανσέτα (χωρίς κόκαλο), χωρισμένα σε 2 κομμάτια
  • 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 6 κ.σ. βούτυρο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 6 κλωναράκια φρέσκου θυμαριού
  • 6 κ.σ. πετιμέζι
  • 8 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα, τριμμένα
  • αλάτι και πιπέρι
  • 100 ml κόκκινο κρασί

Εκτέλεση

  1. Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι μαζί με το βούτυρο, το σκόρδο και το θυμάρι.
  2. Αλατοπιπερώνουμε τις πανσέτες και τις τηγανίζουμε από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC.
  3. Τοποθετούμε το ένα κομμάτι πανσέτας σε ταψί και το αλείφουμε με τη μισή ποσότητα από το πετιμέζι και τα μισά φιστίκια. Επαναλαμβάνουμε και για το άλλο κομμάτι.
  4. Τοποθετούμε το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο, προσθέτουμε το κρασί και ψήνουμε για 1 1/2 με 2 ώρες. Κατά διαστήματα περιχύνουμε με το ζουμάκι τους.
  5. Μόλις ψηθεί το κρέας, το μεταφέρουμε σε πιατέλα και το κρατάμε ζεστό. Περνάμε το ζουμί του ταψιού από σήτα και το μεταφέρουμε σε μικρή κατσαρόλα.
  6. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να συμπυκνωθεί και να μείνει η μισή ποσότητα. Σερβίρουμε το κρέας περιχύνοντας με τη σάλτσα.